"To be, or not to be" på sosiale medier. Highlights fra Social Media Days 2013

«Det var fryktelig sterkt lys her», sier årets «Årets sosiale medier personlighet 2012», Hans-Petter Nygård-Hansen fra Geelmuyden.Kiese, når han går på scenen på Latter for å presentere ett spennende case om Berg Hansen og forsøker få kontakt med publikum. Ved første øyekast ser nettopp det vanskelig ut, for i en fullstappet sal sitter nærmere 400 SoMe-fanatikere med hver sin telefon, nettbrett eller laptop lysende opp foran seg og taster, twitrer og deler. Oppmerksomheten ser tilsynelatende ut til å være rettet mot noe annet enn scenen på Latter.

«Det kommer ikke bare én kunde inn i butikken din lenger, det kommer et sosialt samfunn», sier Mobiento, representert ved Karine Storaaker Braaten. Med det mener hun at kjøperne nå tar produktet ditt ut i sosiale medier for å motta råd eller gi sin mening om det.

SAS Institute var på plass under «Social Media Days 2013» med SAS Social Media Analytics og overvåket blant annet aktiviteten på ett av de mest populære sosiale samfunnene, microbloggtjenesten Twitter.

Trenger vi virkelig avansert analyseverktøy for å overvåke egen merkevare?
Tar vi Twitter med sine 200 millioner aktive brukere som et eksempel, så ble det under USA sitt største idrettsarrangement i 2013, Super Bowl, twitret over 24 millioner tweets om fotballkampen og pauseshowet.  Det er nesten dobbelt så mange som under fjorårets finale. Og hvis du trodde Twitter kun var stort i USA, så ble det under EM-finalen i fotball 2012 på det meste twitret mer enn 15 000 ganger per sekund, som er omtrent halvparten av det antallet tweets per sekund man så i Japan under nyttårsfeiringen av 2013. Det er potensielt enormt store mengder data som produseres om akkurat ditt merkenavn gjennom de mange sosiale kanalene som finnes på internett. Svaret er utvilsomt «ja», vi har behov for avansert analyseverktøy for å kunne måle, definere sentiment, varsle og avdekke hvem som er våre «haters» og ambassadører der ute.

Tilbake på Social Media Days i Oslo tok ikke twitrerne, som i følge målgruppeinnsiktsfirmaet Halogen går for å være de smarteste brukerne av sosiale medier, kvelden før de hadde passert 1 500 tweets om arrangementet. Da hadde blant annet Operasjonssentralen til Oslo Politidistrikt vunnet pris for årets beste tweet, til stor jubel fra salen. Vår navnebror i luftfarten, Scandinavian Airlines, fikk pris for årets beste krisehåndtering, da de under konkurstrusselen høsten 2012 klarte å komme merkevaremessig styrket ut av krisen gjennom utstrakt bruk av sosiale medier.

Satt morgenkaffen i halsen
Dag 2 starter uten solskinnshistorier med mye omtalte Johan Dolven fra HELP Forsikring, som setter morgenkaffen i halsen på flere trøtte tryner da han åpner med: «God morgen idioter! Dere skal lizm være så kule og være der det skjer? Social Media Days er et dritt arrangement!».

Dolven kontrer med at «dette jeg nå sa kunne like gjerne vært en kommentar som var hentet ut fra en hvilken som helst fan page på Facebook».  Forklaringen på Dolvens noe negative holdning mot sosiale medier, var at han uken i forveien hadde tatt beslutningen om å stenge Facebook-sidene til HELP Forsikring etter hets fra kunder. Det er da tøft å stille til debatt i «Løvens hule» på Social Media Days, som dagen i forveien har anerkjent forsikringsselskapet Gjensidige for sin innsats på Facebook. HELP-direktøren blir til og med møtt med spådommer av motdebattant og kommunikasjonsrådgiver, Carl Thomas Aarum, om en reduksjon i kundemassen hos HELP Forsikring som følge av at kundene ikke lenger får være i førersetet og kommunisere med selskapet på sine premisser.

Som sosiale medier-sjef Kristin Eliesen i Microsoft Norge skriver, så «vil det alltid finnes personer som har et stort behov for å uttrykke sterke, og av og til sjikanerende kommentarer og meninger». «Troll» som de kalles. Har du kontroll på dine «troll»?

Hvorvidt det er riktig for din bedrift eller ditt merkenavn å være på sosiale medier skal jeg ikke konkludere med. Det som uansett er helt sikkert, er at merkenavnet ditt vil bli debattert og snakket om på sosiale medier enten du er tilstede eller ikke. Som Dolven så fint sa det selv: «På Facebook har enhver forbruker større troverdighet enn en bedrift». Nettopp derfor er det viktig å vite hva som sies der ute om akkurat ditt merkenavn, slik at du har innsikten og kan sette i verk tiltak, og da aller helst før du ender opp som ett av skrekkeksempelene på neste års Social Media Days.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • About this blog

  SAS Institute er globalt ledende innen Business Analytics og Intelligence. Redaktør Bettina Stibolt deler her tanker og tips fra selskapets mange fageksperter. Delta gjerne i diskusjonene du også.
  Om meg
  Følg meg på Twitter
 • Subscribe to this blog

  Enter your email address:

  Other subscription options

 • Archives