„Tél volt, hó esett…

...és jöttek az ünnepek.” Igen, és idén is azon gondolkodtam, hogy mivel lehetne feldobni az eljövendő borongós időszakot, örömöt csempészni az arcokra? Eszembe jutottak a nagy fellélegzések egy-egy sikeres egyetemi vizsga után… Ez az!

Read More »

Post a Comment

SAS Nyári Egyetem – 2013. aug.28-30

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is megtartjuk a SAS Nyári egyetemet! A Nyári egyetem egy intenzív, háromnapos kurzus, amely során bevezetjük a diákokat a legfrissebb SAS technológiák világába. Nyitott minden nappali tagozatos hallgató számára, függetlenül attól, hogy találkozott-e már SAS technológiákkal vagy sem.

Read More »

Post a Comment

SAS Visual Analytics Roadshow – április 10.

Április 10-én szerdán Budapestre érkezik a Visual Analytics Roadshow, ahol nemzetközi és helyi szakértők segítségével mutatjuk be a SAS legújabb megoldását, a SAS Visual Analytics-et.

Read More »

Post a Comment

SAS Visual Analytics: BI és analitika egy helyen. Próbáld ki!

Amikor megkérdezik, hogy mégis hogyan lehetne besorolni a  SAS Visual Analytics-et, akkor az ember nincs egyszerű helyzetben, mert egyszerre egy üzleti intelligencia és analitikai eszköz, adatvizualizációs képességekkel rendelkezik, és memória-centrikus (in-memory) technológián alapul.

Read More »

Post a Comment

A jó, a rossz és a scorecard

Az Európai Unió többször megreformált Közös Agrárpolitikájának (KAP) alapvető célkitűzése a mezőgazdaság közösségi szintű versenyképességének növelése, a vidéki élet minőségének emelése és az élelmiszerbiztonság javítása. A célok elérése érdekében nyújtott termelői támogatásokat tipikusan állatalapú, beruházásos és területalapú kategóriákra oszthatjuk. Függetlenül azonban azok jellegétől, mértékétől és a kedvezményezetti körtől, Brüsszel intézkedései sikerességének megítéléséhez minden esetben a felhasználás ellenőrzését írja elő.

A tagállamok jogszabályi megfelelőségi vizsgálataikra számos egyedi módszertant dolgoztak ki. De ahogy azt több nemzetközi példa is bizonyítja, a jogosulatlan igénylések minél hatékonyabb feltárása érdekében a kérelmezők kockázatosságának meghatározása sok esetben valamiféle pontozótábla modellel történik. A terület egzotikusságának okán jelen bejegyzésünk középpontjába a scorecard modelleket állítjuk.

Read More »

Post a Comment

A statisztika éve


2013-ban egy világméretű kezdeményezéshez, a Statisztika Nemzetközi Évéhez (International Year of Statistics) több mint 1400 szervezet, köztük oktatási intézmények, kormányzati- és közigazgatási szervek, kutatóintézetek és vállalkozások egyaránt csatlakoztak.

De miért pont a statisztika tudományát ünneplik most oly sokan világszerte? Read More »

Post a Comment

SAS Egyetemi Program - 2012

A McKinsey Global Institute tavaly készített egy átfogó tanulmányt ’Big data: The next frontier for innovation, competition, and productivity’ címmel. Ebben az ún. Big Data jelenség különböző aspektusait, és az ebből következő jövőbeni hatásokat vizsgálták. A tanulmány egyik érdekes megállapítása, hogy becslésük szerint „az Egyesült Államokban 2018-ra 140 - 190.000 olyan betöltendő állás lesz, amelyhez mély analitikai tudás lesz szükséges.”

A SAS CEO-jának, Dr. Jim Goodnightnak a felvetésére indult el évekkel ezelőtt a SAS Global Academic Program, amelynek küldetése pontosan ennek a hiánynak a csökkentése: olyan diákok kinevelése, akik készen állnak a közeljövő analitikai kihívásaira. Ahogy az Egyetemi Program fogalmaz: ”Bridging the Gap between Academics and Business”: azaz hidat képezni az egyetemi oktatás és az üzleti élet között.

Read More »

Post a Comment

És mégis mozog a föld!

Legyen szó akár üzletről, műszaki területről vagy orvostudományról, a jövőt sokszor szeretnénk előre látni. Közismert, hogy a rendszeres adatrögzítésnek köszönhetően rendelkezésre álló idősorokból épített modellekkel képesek lehetünk az ismeretlen értékek becslésére. Az adatok időbeli alakulásának feltérképezése ugyanakkor nem csak az előrejelzések készítésének szolgálatában állhat, hanem a jelen megfelelő szintű ismeretéhez is hozzásegíthet bennünket.

Read More »

Post a Comment

Ünneplünk!

November 7-éhez kapcsolódó emlékeim száma gyarapodott. Eddig a dobpergés közepette kiosztott igazgatói intőket juttatta az eszembe régi iskolámból. 2012-ben ismét eljött ez a nap és ÖRÖMMEL jelenthetem, hogy a SAS Magyarország teljes analitikai csapata sikerrel szerepelt a Predictive Modeling Using SAS Enterprise Miner minősítő vizsgán. Ezúton is gratulálok nekik!

És miért jó SAS minősítő vizsgával rendelkező szakemberré válni? Read More »

Post a Comment

Analitikus megoldások a közszférában – SAS Fórum beharangozó

A közszféra átalakítása folyamatosan napirenden van a politikai viták során, de a legtöbbször annak mérete, az ott dolgozók létszáma a fő téma. Ezek a legtöbb esetben mennyiségi szempontok. Sokkal kevesebb szó esik arról, hogy az államigazgatásban egyre több helyen alkalmaznak analitikai módszereket, amelyek vagy a gazdaságpolitikai döntéshozatalt támogatják, vagy egyes intézmények hatékony(abb) működéséhez járulnak hozzá.

Mi a SAS-nál abban hiszünk, hogy a jobb minőségű államigazgatáshoz az analitikán keresztül vezet az út. A leépítések minden bizonnyal elkerülhetetlenek több területen is, épp ezért kiemelten fontos, hogy ezzel párhuzamosan kiépüljenek olyan analitikai képességek, amelyek a döntéshozatalt hatékonyan tudják támogatni. Ennek jegyében a SAS Fórumon már évek óta egy külön szekciót szentelünk a közszférának. Ez idén sem lesz másként.

Read More »

Post a Comment
  • A blog

    Üzleti analitika és üzleti intelligencia: olyan kulcsfogalmak, amelyek meghatározóak sokunk szakmai életében. Felhasználók, matematikai-statisztikai elemzők, informatikai támogatók vagyunk. Ezt a blogot a SAS Magyarország munkatársai szerkesztik, azért, hogy fórumot teremtsenek az analitikus szakmai közösségnek.
  • Iratkozzon fel!

  • Archívum

  • SAS Magyarország