Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren

0

Grappige TV-reclame, of Artificial Intelligence?

Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren!

Kent u deze slogan nog? De non-millenials onder ons vast nog wel. De tussenpersoon van de RVS (dat was een verzekeraar, beste millenial. En een tussenpersoon was: …laat maar…). Leuke TV-commercials waren het. Maar ja, waar zien we die vandaag nog, die flauwe tot fantastische grappen in de TV-commercials van verzekeraars? De massa was de kassa, en was toen met sympathieke reclames goed te bereiken. Vandaag de dag zijn het recommendation engines, prijsvergelijkers en chatbots die de toon, maar vooral ook de prijs aangeven. 

 Digitaal – persoonlijk – op maat 

De digitale economie van vandaag zorgt voor volledige prijstransparantie en dat drijft de markt naar een staat van permanente prijsvergelijking. Daardoor is het voor verzekeraars essentieel dat ze snel en adequaat hun eigen premietarieven kunnen stellen en bijstellen. Technologische disruptie, externe dataproviders en Internet of Things (waaronder wearables en telematica) geven verzekeraars uitstekende mogelijkheden om nieuwe innovatieve prijsmodellen te hanteren. Dit maakt dynamic pricing mogelijk, beter risicomanagement, en de juiste korting gebaseerd op de individuele bereidheid om te kopen, betalen of overstappen. En misschien nog wel belangrijker: beter bereik van consumenten die openstaan voor nieuwe producten en proposities, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren met een dekking en premie op maat.

 

De zoektocht naar accurate pricing en snelheid

Wat betekent dit voor verzekeraars? Hieronder een paar quotes zoals we die vaak van u horen:

  • "We moeten sneller schakelen in de markt – een tarief aanpassen kost soms wel 4 maanden".
  • “Om competitief en relevant te zijn moeten we onze pricingmodellen verbeteren”
  • “De winstgevendheid van de portefeuille kan worden verbeterd door het optimaliseren van de premie per verzekerde”
  • "We moeten de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit borgen om bestaande klanten te behouden"

Praktische aanbevelingen

Met andere woorden, verzekeraars hebben nieuwe pricingmethoden en -technieken nodig om de premie beter te kunnen berekenen. Er moeten optimalisatietechnieken worden ingezet om de winstgevendheid van de bestaande portefeuille te verbeteren. En real-time dynamic pricing is nodig om in de concurrentieslag snel en doeltreffend met de juiste tarieven, de juiste klanten aan te trekken. De digitale distributie moet snel en flexibel naar alle gewenste kanalen en devices. 

Om in de sterk veranderende markt concurrerend te blijven, zal iedere verzekeraar zich moeten blijven ontwikkelen. Voor de inzet van de juiste technologie zijn de volgende aanbevelingen essentieel:

  • Optimaliseer digitale distributie met real-time decisioning en dynamic pricing voor ieder mogelijk kanaal en device.
  • Monitor de winstgevendheid van uw portefeuille permanent met de modernste optimalisatiemethoden en -technieken.
  • Houd controle en sturing over alle gedistribueerde modellen, inclusief Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning technieken, met automated model governance.

Is dit maar theorie? Absoluut niet, zoals het voorbeeld van de Spaanse verzekeraar Caser Seguros laat zien. Caser Seguros biedt schade-, levens- en zorgverzekeringen. Tijdens de economische teruggang en de sterk oplopende concurrentie had Caser Seguros te kampen met een traag acceptatieproces met statische pricing. Dit maakte het moeilijk om klanten te behouden en nagenoeg onmogelijk om klanten te winnen. Toch is het gelukt om de klantloyaliteit met 50% te verhogen in deze zware economische omstandigheden. De opbrengst van de bestaande portfolio is verbeterd door middel van premie-optimalisatie. Dankzij beter inzicht in de markt, de concurrentie en het productportfolio, en uiteraard in de (aanstaande) klant is het acceptatieproces intelligent en doeltreffend geworden, met real-time decisioning en dynamic pricing.

Het potentieel van AI: Wat gaat u doen?

Conclusie: helaas biedt deze tijd geen nieuwe TV-commercials meer. De focus is gericht op concurrerende premies, geoptimaliseerde portefeuilles en real-time pricing. Wat gaat u doen met het potentieel dat Artificial Intelligence en Machine Learning voor u als verzekeraar te bieden heeft? Betere premies, betere schaderaming, betere risicobeheersing, betere marges? Betere, of totaal nieuwe proposities? Gaat het u lukken om in deze tijd van technologische disruptie de juiste keuzes te maken en in controle te blijven? Wij zien wereldwijd onze klanten in de verzekeringswereld aan het werk met de nieuwe mogelijkheden. We leren veel, en snel! Doet u mee?

Wij hebben de technologie. Gelukkig heeft u nog altijd meer verstand van verzekeren!

Share

About Author

Erik Jansen

Erik Jansen is Sr. Account Executive at SAS and has extensive knowledge and experience with the challenges that (Health) Insurance companies have been facing throughout the years. When he’s not working, you’ll most likely find him playing field hockey and golf.

Leave A Reply

Back to Top