Tre Kronor har anlitat en Data Scientist inför World Cup!

0

Data Scientist ..? Vad är det och vad har analys av data att göra med hockey..?
Låt oss spola tillbaka bandet cirka 1,5 år. I april 2015 skrev jag det här blogginlägget om att nästa generations analys av hockeydata är här.

Den så kallade "avancerade statistiken" eller ”Hockeyanalysen 2.0” som jag benämnde den, var då bara i sin linda i Sverige. Det blev mycket surr runt om ämnet och såväl klubbar, media och förbund visade ett intresse för att börja använda statistik för att utveckla spelet och använda fakta istället för känslor för att fatta beslut om spelidéer.

Under förra Hockey-VM slängde jag, lite på chans, iväg en Tweet till Tommy Boustedt - ordförande för svenska ishockeyförbundet att de borde anlita min kollega Jon Blomqvist till nästa turnering.

Tommy Boustedt tweet

Tweeten ledde senare till ett möte med Tommy, och strax därefter tillträdde Rikard Grönborg som ny förbundskapten för Tre Kronor. Vi träffades och för Rikard var avancerad statistik inget nytt under solen efter sina år i USA och som tidigare scout. Dock hade Tre Kronor inte arbetat med visualisering av statistik och inte heller tidigare anlitat en Data Scientist för samla in, bearbeta och göra data pedagogiskt och begriplig.

Rikard och Jon fann snabbt varandra. Jon förstod snabbt att det krävdes mer än några tabeller från NHL’s hemsida och några excelark för att kunna göra en grundlig analys av alla spelare.

Rikard Grönborg_Jon Blomqvist

Så Jon samlade strukturerat in data från 1230 matcher vilket resulterade i 400.000 händelser (som t ex skottförsök, utvisningar etc ) och cirka 1.000.000 byten från hela NHL säsongen 15/16. Datat bearbetades och analyser togs fram till Rikard inför laguttagningen till World Cup Of Hockey, där Sverige spelar sin första match den 18:e september.

Är detta då en ”en svensk Moneyball”..? Nja… Liksom i filmen använde Tre Kronor visserligen statistik i sin laguttagning, med till skillnad från filmen, så fanns analysen med som ett komplement och inte ett substitut för Tre Kronor. Analysen tillför en ytterligare dimension och ger svart på vitt svar på hur spelare presterat och kompletterar vad Grönborg och hans stab ser och hur det känner spelarna.

I den här filmen berättar Rikard om hur han och Tre Kronor använder av avancerad statistik!

Här kan näringslivet lära sig mycket från sporten! Ta vara på all data som finns tillgänglig, bearbeta och analysera den, och sist men kanske inte minst - gör den begriplig för beslutsfattare genom visualisering! Läs gärna Christers Bodell’s krönika från CFO World som berättar mer om hur näringslivet kan lära sig av idrotten.

Lyck till Tre Kronor i World Cup! Det kommer att bli ännu mer data att analysera efter turneringen, då NHL meddelat att de ska börja med så kallad ”Player Tracking”

Snart dags för Hockeyanalys 3.0! Intresserad av en fortsättning? Följ med här>  @jcarlback

Share

About Author

John Carlbäck

Key account manager, Bank & Finance

My goal is to: - Help clients to meet their strategic goals with my companies products and services. - Help my company to meet their targets and grow. - Help colleagues to grow by sharing experiences from the industry, from different companies and roles. - "Help" myself to continuously grow personal, professionell and business skills and gain industry experience. But also and to strive towards a good working/personal life balance

Leave A Reply

Back to Top