Den «International Fraud Awareness Week» er tilegnet bevisstgjøring mot svindel. Kampanjeuken var i vinter rettet mot svindel, økonomisk kriminalitet, compliance og svart arbeid, og hadde som mål å øke kunnskapen om skadevirkningene fra svindel gjennom bevisstgjøring og kompetanseheving.
SAS Institute arbeider sammen med banker, forsikringsselskaper, helsevesenet og andre offentlige virksomheter for å bekjempe dette sterkt voksende markedet. Vi ser økt grad av profesjonalitet og organisering av svindel, samt at aktørene kjenner godt til gråmarkedet gjennom å benytte profesjonelle rådgivere.
Det bør vekke oss alle når The Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) anslår at i et globalt perspektiv koster svindelvirksomhetene 5% av årlige inntekt.
Det er min oppfatning at tematikken svindel og økonomisk kriminalitet diskuteres lite og gis lite oppmerksomhet, på ledernivå, i norske virksomheter. Området er forholdsvis mørklagt og det finnes lite tilgjengelig dokumentasjon. Hederlige unntak er PWC Granskingsrapporter, Økokrims Trendrapporter og noen temaserier i bl.a. DN og Aftenposten.
Mange virksomheter i Norge plasserer fortsatt ansvaret for å bekjempe svindel og økonomisk kriminalitet under IT-funksjonen i organisasjonen. Dette er atypisk i forhold til andre land, der de anerkjenner behovet for spesialkompetanse i en slik type lederrolle. Tema svindel og økonomisk kriminalitet er derfor i liten grad tilstede på lederagendaen.
Dagens tiltak mot svindel og økonomisk kriminalitet handler mest om kompetansebygging i utvalgte roller. De er i liten grad rettet mot prosessforbedring, å tette smutthull hvor informasjon og verdier kan lekke ut, samt innføring av IT-støtte med innretning tidligst mulig for å kunne identifisere kriminalitet og anslag. Regnskapssystemet er fortsatt for mange virksomheter det viktigste og eneste IT-støttesystemet for å bekjempe svindel og økonomisk kriminalitet.
Mange virksomheter sier de er bekymret for morgendagens trusselbilde. De frykter elektroniske angrep hvor infrastrukturen blir lammet eller virksomheten presset for penger, involvering i hvitvasking/korrupsjon, samt å bli viklet inn i arbeidslivskriminalitet.
En betydelig lederoppgave i virksomhetene bør derfor være å skape forståelse og erkjennelse for at økonomisk kriminalitet, elektroniske anslag og svindel er kommet for å bli. - og mest trolig også vil ramme deres virksomhet. Det handler derfor mye om å mestre og forholde seg til dette.
Eksperter er i dag stort sett enige om at det ikke er et spørsmål «om det vil skje», men «når det vil skje». En fremtidsrettet strategi for bekjempelse bør derfor rettes mer mot å identifisere, raskt isolere og avgrense skader. Det er en grenseløs kriminalitet, med både bransje- og teknisk kompetanse, din virksomhet møter i denne kampen.
Øk derfor både bevisstheten og kompetansen til alle ansatte, i alle deler av organisasjonen, og gi systemstøtte som tidligst mulig gir varsling om avvik i mønstre. Det handler ofte om å kunne avdekke små og tilsynelatende ubetydelige episoder eller detaljer, som i ettertid viser seg å være brikker i store internasjonale, kriminelle nettverk som førte til betydelige skadeomfang. Det handler både om penger, rennommé, kunder, partnere og mennesker.
Les mer om SAS løsninger for bekjempelse av svindel