SAS Hackathon biedt innovatieve oplossingen voor bestaande zakelijke en maatschappelijke problemen

0

Dit jaar deden zes teams uit de Benelux mee aan de wereldwijde SAS Hackathon competitie. Deze teams gingen spannende uitdagingen aan: van het voorspellen van verslechtering en sterfte van kankerpatiënten met synthetische data tot het optimaliseren van de kaasproductie en nog veel meer! Met hulp van de nieuwste SAS-software en SAS-mentoren bouwden ze innovatieve oplossingen voor problemen uit de dagelijkse praktijk. Er waren zelfs twee winnende teams uit de Benelux, in de categorieën Health Care & Life Sciences en Manufacturing!

Hieronder lees je meer over hoe de teams de uitdagingen hebben aangepakt en wat ze hebben geleerd van de SAS Hackathon!

Syntho: kankeronderzoek ondersteund met synthetische data

Privacyregels zorgen ervoor dat ongeveer 50% van waardevolle gegevens niet gebruikt kan worden, wat leidt tot gemiste kansen en inkomstenverlies. Vooral de gezondheidszorg wordt hiermee geconfronteerd vanwege de gevoelige aard van patiëntgegevens. Om dit probleem aan te pakken, heeft Syntho tijdens de SAS Hackathon een baanbrekende oplossing ontwikkeld .

Tijdens de SAS Hackathon werkte het Syntho-team samen met een toonaangevend ziekenhuis aan een kritieke casus in de gezondheidszorg met betrekking tot kankeronderzoek. Het doel was het voorspellen van verslechtering en sterfte van kankerpatiënten. Vanwege privacy zijn echte gezondheidsgegevens niet gemakkelijk toegankelijk.  Syntho genereerde daarom een dataset die door de toepassing van AI echte gegevens nabootst: ‘synthetische data’. SAS Viya valideerde succesvol dat deze synthetische dataset inderdaad een goede nabootsing is van de echte data en bruikbaar is  voor modelontwikkeling. Vervolgens kon de dataset ingezet worden voor het onderzoek en worden gebruikt om voorspellingen te doen over het verloop van de ziekte.

Deze innovatieve aanpak ontsluit voorheen ontoegankelijke medische gegevens binnen het ziekenhuis met minder risico, meer gegevens en snellere toegang tot data.

Met deze baanbrekende oplossing is Syntho de winnaar geworden van de SAS Hackathon in de Health Care and Life Sciences track! Wil je meer weten? Bekijk het interview met het team over hun uitdaging,  de oplossing en wat ze hebben geleerd tijdens de SAS Hackathon.

PW Consulting: Personeelskosten voorspellen met geavanceerde analyses

Omdat personeelskosten bijna 70% van alle ziekenhuiskosten uitmaken, is het nauwkeurig voorspellen en beheren van deze kosten cruciaal voor financiële stabiliteit. De complexiteit van factoren maakt het voorspellen van de personeelsbehoefte echter een uitdaging. Interne factoren zoals pensioneringen, vertrek, indienstnames en zwangerschapsverlof, in combinatie met externe variabelen zoals demografische veranderingen en de COVID-19 pandemie, maken het proces nog ingewikkelder.

Het team van SAS partner PW consulting gebruikte tijdens de SAS Hackathon historische gegevens om voorspellende modellen te bouwen. Ze namen een geanonimiseerde dataset van zorgorganisatie CuraMare, schoonden deze op, bereidde de data voor en zette deze om naar drie scenario's: p: prognose, machine learning en gecombineerd. Het team beoordeelde vervolgens de meest nauwkeurige manier om personeelskosten te voorspellen en deed op basis daarvan aanbevelingen.

Meer weten over deze uitdaging? Bekijk de video van het team over hun Hackathon-reis.

Notilyze: Kaasproductie optimaliseren met geavanceerde analyses

Kaasproductie is een data-intensief proces waarbij verschillende kwaliteitsparameters en machinegegevens een rol spelen. In samenwerking met een vooraanstaande kaasfabriek in Nederland wilde het Notilzye-team de kaasproductie optimaliseren met behulp van geavanceerde analyses. Ze wilden de beschikbare gegevens combineren en analyseren om de kaastechnologie te verbeteren, de melkkwaliteit te verhogen, verspilling te minimaliseren, milieurisico's te beperken en uiteindelijk de kaasopbrengst te verhogen. Met de ondersteuning van SAS hielp Notilyze de kaasfabriek met het verbeteren van het productiedashboard, waardoor ze een beter inzicht kregen in de belangrijkste componenten die de kaasproductie beïnvloeden. Op basis van deze waardevolle inzicht bedacht het team strategische aanbevelingen om de kaasproductietechnieken te optimaliseren en de opbrengst te maximaliseren.

Met deze baanbrekende oplossing is Notilyze de winnaar geworden van de SAS Hackathon in Manufacturing track! Nieuwsgierig? Bekijk de video van het team.

De overall winnaar van de SAS Hackathon 2023 wordt bekendgemaakt tijdens SAS Explore, de SAS AI- en analytics-technologieconferentie, van 11-14 september in Las Vegas.

De SAS Hackathon is een geweldige kans om nieuwe ideeën en projecten te ontwikkelen, samen te werken met andere dataliefhebbers en -experts,  je in de nieuwste software en technologieën te verdiepen, en een waardevolle ervaring op te doen in een leuke en internationale omgeving!

Meer informatie over de SAS Hackathon

Share

About Author


Claire Hinnen has over 15 years experience in various marketing communication roles within SAS. This ranges from external communications and PR, campaign management, content marketing, event organization, online marketing, social media and branding.

Leave A Reply

Back to Top