Tekoälykokeiluista analytiikan laajamittaiseen hyödyntämiseen

0

Suomalaisessakin yrityskentässä  pohditaan, miten tekoälyä voidaan hyödyntää kilpailuedun rakentamiseksi. Mahdollisia käyttökohteita tekoälyn hyödyntämiseksi on lähes rajaton määrä. Pörssiyhtiöiden johto on aika hyvin tietoinen mahdollisuuksista, ja yritysten strategiassa tämä aihealue alkaa olla hienosti mukana. Tästä kuulimme yhden esimerkin kesäkuun alussa SAS Business Forumissa Helsingissä, kun Konecranesin Juha Pankakoski avasi yrityksen strategiaa, jossa datan, tekoälyn ja analytiikan rooli uuden bisneksen mahdollistajana on keskiössä.

Edelläkävijät ovat siirtyneet asteittain visioista kohti konkretiaa  – niin että edistysaskeleet ovat johdonmukaisia ja hyödyt saadaan käytäntöön laajasti. Pöyryn Juuso Pajunen esitteli samaisessa kesäkuun tilaisuudessamme, miten vuositasolla 10 000:een projektiin pohjautuvaa konsultointibisnestä ohjataan analytiikan avulla koko yrityksen tasolla ylimmästä johdosta alkaen.

Yritysten valmiudet toteuttaa tekoälystrategiaa käytännössä vaihtelevat omien kokemusteni perusteella suuresti. Organisaatioihin palkataan data scientisteja ja tehdään kokeiluja yksittäisiin käyttötapauksiin, usein liiketoiminta- tai yksikkökohtaisesti. Kokeileva yrittäjähenkinen kulttuuri on todella tärkeä muutosvoima.

Useassa yrityksessä ollaan kuitenkin edelleen pistemäisissä kokeiluissa, joissa analyyttisten mallien edut eivät laajene ja tuotannollistu. Haasteeksi  näyttää muodostuvan selkeän toimintamallin puute laajamittaisemman hyödyntämisen tueksi. Dataan liittyvät probleemat, analyyttisten mallien tuotantokelpoisuus sekä ratkaisujen skaalautuvuus ovat keskeisiä asioita kun tekoälyä halutaan toteuttaa käytännössä.

Dataan liittyvät probleemat, analyyttisten mallien tuotantokelpoisuus sekä ratkaisujen skaalautuvuus ovat keskeisiä asioita kun tekoälyä halutaan toteuttaa käytännössä, kirjoittaa @kimmo_havu #tekoäly #analytiikka Click To Tweet

Kysymyksiä jotka nousevat esiin keskusteluissa asiakkaidemme kanssa ovat tällä hetkellä erityisesti:

  • kuka vastaa johdonmukaisesta analytiikan kehittämisestä yrityksessä?
  • miten analytiikkaa / tekoälyä voidaan tuotannollistaa laajamittaisesti?
  • mitä tuottoa investoinneista voidaan odottaa kokemusperäisesti?

Kun tuohon ensimmäiseen kysymykseen löytyy vastaus asiakkaan puolelta, niin kahteen seuraavaan löytyy vastauksia meiltä SASilta sekä kumppaneiltamme. Investointipäätöksiä tehdään odotettuja tuottoja vastaan. Samalla kun tehdään nopeita kokeiluja, on keskeistä löytää käyttökohteita ja ratkaisuja, joita saadaan todistetusti vietyä tuotantoon. Näin johtoryhmätason odotukset tekoälyn kilpailuedusta alkavat realisoitua!

Bloggaamme jatkossa lisää analytiikan teollisesta toimintamallista sekä eri käyttökohteista. Niitä odotellessa toivotan lukijoille aurinkoista kesää!

Hidden Insights: Tekoälykokeiluista analytiikan laajamittaiseen hyödyntämiseen I Photo by Tommaso Fornoni on Unsplash

 

Tags
Share

About Author

Kimmo Havu

Managing Director, SAS Finland

Kimmo's mission is to enfuse data, analytics and AI to develop Finnish businesses and public institutions. Kimmo is the Managing Director for SAS Institute in Finland and member of SAS Institute Nordic Leadership team. Kimmo is a senior leader with over 15 years of experience in technology solutions and business transformation. Experienced in developing successful customer relationships, leading highly skilled teams and building new business with data- intensive digital solutions. Multiple years of international experience. Passionate about driving employee engagement, customer value and financial growth.

Leave A Reply

Back to Top