Pehmeys voi olla timanttisen kovaa johtajuutta

0

Suomalaiset kaupallisen, teknisen ja it-alan ammattilaiset ovat jälleen nimenneet ihannetyönantajiaan tutkimusyritys Universumin teettämässä selvityksessä. Tulosten kärkeen nousi yrityksiä, joissa on panostettu avoimuuteen ja viestintään. Kun tähän yhdistetään SASin tutkimustiedot menestyneiden toimitusjohtajien ominaisuuksista, havaitaan, että yksi menestyksen avaimista nykyorganisaatioissa on pehmeä vaikuttaminen - Soft Power.

SAS tutki yhdessä konsulttiyritys ghSMARTin kanssa kymmenen vuoden ajan, mitkä ominaisuudet ratkaisevat toimitusjohtajien menestyksen. Tutkimuksessa arvokkaimmiksi ominaisuuksiksi paljastuivat päättäväisyys, luotettavuus, ennakoiva sopeutuminen ja sidosryhmiin vaikuttaminen tuloksien edistämiseksi. Jyrkän itsenäiset johtajat jäivät tulosten hännille.

Kauppalehden haastattelussa Universumin työnantajakuvan kehittämisen asiantuntija Miikka Huhta puolestaan kertoo, että suosituimpien työnantajien joukossa nousussa olivat työpaikat, joissa on työntekijöitä kunnioittava kulttuuri.

Omassa mielessäni molemmat tutkimukset kietoutuvat kiinnostavasti yhteen termin Soft Power (pehmeä vaikuttaminen/voima) ympärille. Harvardin yliopiston professorin Joseph S. Nyen kehittämä termi tarkoittaa kykyä saada haluttu asia aikaan yhteistyöllä ja vetovoimalla, eikä väkipakolla. Pehmeässä vaikuttamisessa ihmiset ovat etusijalla, kun perinteinen tapa lähtee liikkeelle asiat edellä. Termi on erityisesti tuttu diplomatiasta ja kansainvälisistä suhteista, mutta sillä on paljon annettavaa myös liike-elämälle.

Pakottamalla saa harvoin aikaan muutosta

Moni voi kuvitella, että tämä tarkoittaisi löysää johtajuutta. Oman kokemukseni mukaan Soft Power soveltuu kuitenkin erinomaisesti juuri kovien bisnestavoitteiden saavuttamiseen.

Esimerkiksi laajoissa muutosprosesseissa harvoin saavutetaan tuloksia pakottamalla ihmiset muutokseen. Sen sijaan jokainen työntekijä pitäisi saada haluamaan muutosta. Välillä se voi tarkoittaa myös irtisanomisia tai irtisanoutumisia. Juuri näissä tilanteissa korostuu Soft Power: johtajana et voi puuttua persoonaan, mutta kylläkin suoritukseen – ja tarvittaessa hyvinkin jämäkästi.

Varsin usein yritykseen etsitään edelleen substanssiosaajia sen sijaan, että pyrittäisiin löytämään johtajia, jotka aidosti ymmärtävät ihmistä ja hänen motiivejaan. Jotta Soft Power voisi toteutua organisaatioissa, myös meidän johtajien ja meitä rekrytoivien tulisi olla valmiita muuttumaan.

Olisimmeko valmiita antamaan entistä enemmän arvoa ihmisten johtamiselle? Jos haluat tarttua haasteeseen, käy lukemassa mainio blogikirjoitus pehmeästä vaikuttamisesta liike-elämässä. Mielelläni kuulisin, millaisia ajatuksia pehmeä vaikuttaminen sinussa herättää.

Tags
Share

About Author

Johan Sandell

Country Manager

Johan Sandell on SAS Instituten Suomen maajohtaja ja Nordic-johtoryhmän jäsen. Hänen tärkeimpänä tehtävänään on varmistaa, että paikallisorganisaatio tarjoaa suomalaisille asiakkaille parasta asiakaskokemusta ja -palvelua, sekä tukea myyntitiimiä tuottamaan analytiikalla lisäarvoa asiakkailleen. Sandell on valmistunut Hankenista kauppatieteiden maisteriksi yritysjuridiikan koulutusohjelmasta. Urheilumiehenä hän kilpaili nuorempana yleisurheilulajeissa, mutta nykyään Sandell kuluttaa lenkkipolkuja vain rentoutuakseen. Hänen toinen intohimonsa ovat pohjoismaiset dekkarit, joita ilman hän ei matkusta minnekään.

Leave A Reply

Back to Top