Ratkaistaanko kestävyysvaje Suomen vai Ruotsin opeilla?

0

Olemme SAS Institutessa toimineet nyt reilun vuoden ajan pohjoismaisessa organisaatiossa erillisten maaorganisaatioiden sijasta. Tavoitteenamme on, että hyödynnämme voimavarojamme entistä tehokkaammin yli rajojen. Esimerkiksi kun meillä aiemmin oli Suomessa muutama sosiaali- ja terveysalan analytiikkaan erikoistunut asiantuntija, nyt käytössämme on pohjoismainen tiimi alansa erikoisosaajia – paikallisasiantuntemuksen lisäksi.

Yhteistyö pohjoismaisessa organisaatiossa on saanut minut huomaamaan selkeämmin maiden välisten ajattelutapojen eroja. Suomalaiset ovat erinomaisia toiminnan tehostamisessa ja optimoinnissa, kun taas esimerkiksi ruotsalaiset kollegamme kunnostautuvat kasvustrategioissa.

Onko painopiste mahdollisuuksissa vai epäonnistumisten analysoinnissa?

Pohjoismainen yhteistyö on tarjonnut uudet silmälasit myös suomalaisten organisaatioiden johtamisen tarkasteluun. Kävin hiljattain kotimaisessa suuyrityksessä, jossa oli tehty hienoa työtä toiminnan tehostamisessa analytiikan avulla – tulokset olivat maailmanluokkaa. Ruotsalaisissa yrityksissä keskustelun sävy on kuitenkin aivan toinen: siellä johtajat kertovat, miten he ovat hyödyntäneet dataa toiminnan voimakkaaseen kasvattamiseen.

Samantyylinen asetelma saattaa näkyä myös urheilukentillä. Ruotsissa jääkiekkomaajoukkue käytti analytiikkaa muodostaakseen voittavan tiimin World Cupissa. Se ei tällä kertaa riittänyt voittoon, mutta on alku uudenlaiselle kehitystyölle. Suomessa sen sijaan painopiste on usein epäonnistumisten analysoinnissa ja yksittäisten tekijöiden suorituksissa.

Kärjistäen voisi todeta, että suomalaisessa lähestymistavassa tähdätään siihen, miten euroista jää mahdollisimman paljon katetta. Ruotsissa sen sijaan haetaan mahdollisimman paljon kruunuja, ja sitten katsotaan, mitä jäi kassaan.

520614659-1

Tehostaminen ja kasvuhakuisuus eivät sulje toisiaan pois

Menestykseen tarvitaan molempia lähestymistapoja. Suomalaisten olisi kuitenkin hyvä napata naapurilta vinkkejä kestävyysvajeen torjumiseen. Analytiikka on oiva keino etsiä säästö- ja tehostamiskohteita. Jos kuitenkin organisaatiolta samanaikaisesti puuttuu kasvu- ja menestymissuunnitelma, sille voi helposti jäädä luu käteen.

Datajohdetun organisaation sijaan toivoisinkin, että Suomessa nähtäisiin yhä enemmän myynti edellä johdettuja yrityksiä, jotka hyödyntävät analytiikkaa niin toimintansa tehostamiseen kuin asiakkaiden ymmärtämiseen ja toiminnan laajentamiseenkin.

Vaihdan mielelläni ajatuksia analytiikasta, myynnistä, tehostamisesta ja kasvusta. Twitteriin olen vasta pikku hiljaa menossa, mutta LinkedInin kautta minut kyllä tavoittaa.

Analytics Experience 2016 Roomassa 7. – 9.11. on tapahtumamme, jossa on huippuesityksiä sekä yritysjohdolle että datan ytimessä työskenteleville. Toivottavasti sinäkin tulet mukaan.

 

Tags
Share

About Author

Johan Sandell

Country Manager

Johan Sandell on SAS Instituten Suomen maajohtaja ja Nordic-johtoryhmän jäsen. Hänen tärkeimpänä tehtävänään on varmistaa, että paikallisorganisaatio tarjoaa suomalaisille asiakkaille parasta asiakaskokemusta ja -palvelua, sekä tukea myyntitiimiä tuottamaan analytiikalla lisäarvoa asiakkailleen. Sandell on valmistunut Hankenista kauppatieteiden maisteriksi yritysjuridiikan koulutusohjelmasta. Urheilumiehenä hän kilpaili nuorempana yleisurheilulajeissa, mutta nykyään Sandell kuluttaa lenkkipolkuja vain rentoutuakseen. Hänen toinen intohimonsa ovat pohjoismaiset dekkarit, joita ilman hän ei matkusta minnekään.

Leave A Reply

Back to Top