Tingenes Internett: – Fra sensor i potteplanta til bedre kundeservice

0

Tingenes Internett forventes å bli en del av hverdagen innen 2020. Det kan lønne seg å hive seg på toget allerede nå.

Frem til nå har Tingenes Internett, eller Internet of Things (IoT) som det kalles på engelsk, vært relativt nytt og uprøvd i mange sektorer. Flere selskaper er likevel i gang med å integrere dette som en del av sitt virke. SAS Institute har snakket med 75 av disse selskapene, for å bli kjent med deres erfaringer.

Kjente IoT-eksempler som har florert frem til nå er ofte på det nærliggende, som en sensor i potteplanten som varsler når det er behov for en skvett vann. Vår undersøkelse viser at det skjer mye spennende og smarte tilkoblede biler, byer og fabrikker skaper nye verdier for samfunn og virksomheter.

iot2

Kunderettet tilnærming

I en verden der man bare kan gjette seg til morgendagens muligheter og den digitale økonomien vokser raskt, gjelder det å henge med. For å holde tritt må du ikke bare følge med, du må være villig til å teste ut noe nytt. For å bli bedre enn du er i dag, må du gjøre noe annerledes i morgen.

For selskapene vi har snakket med er motivasjonen for IoT-prosjektene at de vil holde seg ledende, mer effektive og gi bedre kundeopplevelser. Det desidert største fokuset ligger på kundene; de vil tilby teknologi som gir god kundeservice. Designtankegang og utvikling av de beste kundeopplevelsene er viktig for å oppnå resultater. De to viktigste resultatene ved å ta i bruk IoT er ifølge respondentene bedre operasjonell effektivitet (40 %) og en bedre brukeropplevelse (36 %).

Bredt bruksområde

Vår undersøkelse viser at IoT-teknologien blir distribuert over et bredt spekter av bransjer. Det brukes for å forbedre kundenes opplevelse innen både varehandel og i helsevesenet. IoT blir også brukt til å forbedre prosesser; ved auto-diagnostikk, sporing av eiendeler og teknologi i transport og kjøretøy, og til å spore og sjekke om folk er trygge i omgivelser med høy risiko. En grønn og frodig potteplante er vel og bra, men det er når vi snakker om områder som smarte tilkoblede biler, byer og fabrikker vi virkelig skaper verdier for samfunn og virksomheter.

Kulturskifte nødvendig

Sanntidsanalyse av data (21 %), datasikkerhet (21 %) og dagens kultur (20 %) blir sett på som de største utfordringene blant respondentene. God forvaltning av data og et kulturskifte er nødvendig for å i størst mulig grad kunne utnytte verdien av IoT. Bruk av data som bevis er viktig som beslutningsstøtte. Datasikkerheten må ivaretas, og kundene må være komfortable med måten deres data blir brukt. Selskapene vi har snakket med anbefaler å start smått, og å heller skalere opp når du ser behov og mulighet for det. Ved å demonstrere «quick wins», er det dessuten lettere å få med seg resten av selskapet.

SAS Institutes samtaler med de 75 selskapene som bruker IoT viser at det krever investering i både lederskap og tid. Men det vil være verdt det; mange av dem mener IoT vil forandre verden slik som vi kjenner den. Og da, når toget går, tør de ikke bli hengende igjen på stasjonen.

Tags
Share

About Author

Kåre Nygård

Administrerende Direktør

Leave A Reply

Back to Top