Kuka onkaan kuljettajan paikalla?

0

Kävin vaimoni kanssa Islannissa lomamatkalla ja ajoimme koko saaren ympäri 10 päivässä. Maisemat olivat mitä mahtavimmat.

Valtakunnan päätie Ring 1 kiertää saaren ympäri, jota ajamalla ja sivupistoja tekemällä saa hyvän kokonaiskuvan saaresta. Geotermisen toiminnan ja lähes ajokelvottomien kivikkopolkujen lisäksi eksotiikkaa kuljettajalle toivat yksikaistaiset sillat ja tunnelit.

Sivupistoissa alusta muuttui usein soratieksi, joka vaati tarkkuutta. Niihin tottumattomilla vauhti loppui lähes kokonaan.

Töihin palattuani iski silmään, että digitalisaatio, big data, stream processing, IoT ja muut hype-termit vilisevät keskustelussa vilkkaasti. Big datasta on toki puhuttu jo reilut 4 vuotta, mutta tekoja on edelleen vähän.

Viimeisimpiä uutisia on, että se leviää it-osastojen ulkopuolelle. Hienoa, että myös liiketoiminta näkee jo sen mahdollisuudet. Nyt vain malttia siihen, että it:n kanssa rakennetaan yhdessä hyvä alusta.

Aviopari matkalla

It ja liiketoiminta big datan äärellä ovat kuin eräs suomalainen aviopari autossa keskellä Islannin laavakenttiä: Kuljettaja tekee kaikkensa, että matka jatkuu hallitusti ja turvallisesti (it), ja kartanlukija tietää suurimman osan ajasta, minne haluaa seuraavaksi mennä ja mitä haluaa nähdä (liiketoiminta). Jotta matka ei pysähdy tai ettei pudota kartalta tai tehdä u-käännöksiä liikaa, molempien pitää hoitaa osuutensa.

Pieni hapuilu kuuluu turistiautoiluun samoin kuin kokeilut big datan haltuunottoon. Parhaat paikat ja välineet löytyvät vain etsimällä ja tutkimalla. Matkan jatkumisen takaavat kartat ja tiemestarin (konsultti) ohjeet nopeusrajoitusten ja erilaisten varoitusmerkkien muodossa.

Kun turistimatka oli jatkunut jonkun aikaa, eivät yksikaistaiset sillat enää tuntuneet mitenkään hankalilta ja kartanlukijakin kiinnostui kuljettajan roolista.

Kun vielä kävi niin, että kuljettaja halusi poiketa tunturiin mutta kartanlukija ei, niin oli paikallaan, että kartanlukija kävisi ajelulla itsekseen. Niinpä hän totutteli autoon (Hadoop) ja uusiin ajo-olosuhteisiin. Pienen harjoittelun jälkeen ajo alkoi sujua ja entinen kartturi pystyi käymään ajelulla myös omin neuvoin.

Toimintamallit muuttuvat – samoin välineistö

Big datan myötä toimintamallit ovat muutoksessa. Hadoopin pelisäännöt ovat aivan erilaiset kuin ennen, joten uutta opittavaa on kaikilla. Välineiden käyttöönottovaihe on kuin ensimmäinen päivä Islannissa vuokra-autoa ajaessa: ”Wau! Tämäpä mielenkiintoista! Mitähän tästä tulee?”

Yksi big data -ekosysteemin vahvimmista trendeistä on välineiden käytön helpottuminen. Nykyään löytyy esimerkiksi Hadoop välineistöä, jolla uudet tiedot saadaan kytkettyä nykyisiin ympäristöihin. Niiden rinnalla erilaiset tiedonhallinnan ratkaisut tukevat automatisoitujen päivitysten tekoa. Ja Data Scientisteille löytyy itsenäiskäytön tarpeisiin suunniteltu ratkaisu, jolla Hadoopiin ladattua tietoa voi kätevästi hallita. Hyvää on myös se, että ratkaisua voi kokeilla maksutta jopa 90 päivän ajan.

Vuokraa neliveto ja tankkaa oikein

Islannin pikkuteillä autolta vaaditaan nelivetoa. Vain siten pääsee vaikeiden kohtien yli. Myös tiedonhallintaan tarvitaan vastaavaa suorituskykyä. Sellaista, jolla voit lukea tietoja mistä vain, yhdistellä, tarkistaa ja korjata tiedon laatua sekä tiivistää käytäntöjä niin, että liiketoiminta ja IT toimivat saumattomasti yhdessä.

Riittävän laaja ja skaalautuva välineistö takaa myös sen, että voit käyttää samaa välineistöä silloinkin kun mukaan tulee uusia kokonaisuuksia tai tietomäärät kasvavat.

Tieto ohjaa nykyisin toimintaamme kaikkialla. Se on kuin polttoaine, joka pitää moottorin käynnissä. Jos käytät tavallista polttoainetta, et saa moottorista kaikkea tehoa irti. Jos käytät Superia (Big Data), teho paranee. Jos tankkaat väärää polttoainetta (virheellinen tai puutteellinen tieto), voi matkan teko katketa kokonaan.

On siis ensiarvoisen tärkeää, että tankkaat oikein: Tiedon laatu on tarkistettava ja korjattava aina ennen käyttöä. Oikean polttoainevalinnan lisäksi on hyvä muistaa tankata aina, kun se on mahdollista.

Lähdetään siis yhdessä turvalliselle big data -ajelulle tehokkaalla nelivedolla!

Tags
Share

About Author

tapiokalmi

Tapio työskentelee SAS Instituten Information Solutions -tiimissä, joka tekee tiedosta informaatiota toimittamalla asiakkaille tiedonhallinnan, raportoinnin ja informaation visualisoinnin ratkaisuja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus tiedonhallinnasta. Vapaa-ajallaan Tapio harrastaa DX-kuuntelua, maantietoa, elokuvia, liikkumista luonnossa ja autoilua uusissa maisemissa.

Leave A Reply

Back to Top