Om at forbedre offentligt indkøb med SAS, 1 fakturalinje ad gangen

0

For nylig faldt jeg over et indlæg i de sociale medier, hvor man efterlyste gode historier fra det offentlige Danmark. Det fandt jeg provokerende nok til, at jeg nu farer til tasterne for at beskrive en af de største offentlige succeshistorier inden for de seneste år, som jeg mener fortjener mere omtale og bredere kendskab.

Igennem de seneste 4-5 år er der løbende sket en professionalisering af styringen af det offentlige indkøb i Danmark. Udviklingen er sket i alle led: i kommuner, regioner og statslige virksomheder. Herunder i uddannelsessektoren.

Med afsæt i lovkrav til leverandørerne om at skifte fra papirbaserede fakturaer til standardiserede, elektroniske fakturaer har det offentlige Danmark satset strategisk på at opbygge kompetente indkøbsfunktioner i stat, regioner og kommuner. Og denne satsning har vist sig at være en endog meget klog beslutning, målt alene på de økonomiske besparelser, der løbende er realiserede.

Besparelser på op til 300 mio. kr.
Erfaringer fra blandt andet Odense Kommune og Danmarks Tekniske Universitet viser reelle besparelser for henholdsvis 300 mio. kr. og 50 mio. kr. Penge, som kan anvendes på f.eks. ældrepleje og forskning. Midlerne kan frigøres ved, at organisationerne arbejder med at indgå bedre indkøbsaftaler med leverandørerne og derefter sikrer, at medarbejdere og leverandører overholder de indgåede aftaler.

SAS Indkøbsanalyse har siden 2009 givet indkøbscontrollerne de nødvendige analytiske redskaber til at skabe overblik og fokus på deres strategiske indsatsområder. Og til at skabe reelle og konkrete besparelser. Ved hjælp af en unik kategoriseringsmotor skaber løsningen hver dag struktur og transparens i ellers ustrukturerede data ─ baseret på oplysninger om i millionvis af fakturalinjer.

Nye krav til lynhurtig dataanalyse og smidig rapportering
Den stigende professionalisering af indkøbsfunktionerne har stillet øgede krav til systemunderstøttelsen. Tidligt var kategorisering og gennemsigtighed kombineret med standardrapporter tilstrækkeligt for den nystartede indkøbsfunktion. I dag er dette ikke tilstrækkeligt. Lynhurtig dataanalyse, opbygning af egne rapporter og distribution til mobile enheder er et naturligt krav.

Her kort før vores 5-års jubilæumsbrugerkonference er det godt at kunne se både tilbage og fremad og at kunne konkludere, at SAS fortsat kan tilbyde de bedste teknologier og den bedste løsning til at understøtte de offentlige indkøbsfunktioners analysebehov. Og at konstatere, at de offentlige virksomheder virkelig har taget teknologien til sig og flyttet sig markant. Til gavn for hele samfundet.

I en offentlig dialog, som ofte fokuserer på forhold, der ikke fungerer, skal vi ikke glemme at fortælle, når ting går godt. Det er hermed givet videre.

Tags
Share

About Author

Lars Plovgaard

Business Operations Manager

Jobområde: Jeg er drifts- og udviklingsansvarlig for SAS’ Nordic Hosted Solutions, Public Sector. Jeg leder et professionelt, internationalt team, som hver dag gør en kæmpe, mærkbar indsats. Og jeg er vild med det. Vi leverer SAS® Cloud-løsninger til danske, svenske og norske kunder inden for områderne: SAS Indkøbsanalyse, SAS Momskontrol og SAS Likviditetsbudget. Jeg skriver på bloggen, fordi: jeg interesserer mig for teknologiens muligheder frem for dens begrænsninger. Jeg deler erfaringer fra min egen verden, og håber derigennem at kunne flytte læserens opfattelse af teknologiens muligheder og begrænsninger. Jeg brænder for: at formidle de gode historier, og at definere og etablere det teknologiske fundament, som de gode historier skabes ud fra.

Leave A Reply

Back to Top