Det gode SAS-program #16: Reducer antallet af kolonner

Når du danner nye tabeller med Data Steppet eller PROC SQL er det vigtigt, at du kun indlæser de kolonner du skal benytte, og kun gemmer de kolonner, der er nødvendige.

Vi anbefaler:

 1. Skriv kolonnenavne i SELECT statement, når du benytter PROC SQL
 2. Skriv kolonnenavne i KEEP option (læse fra tabel) og KEEP statement (skrive til tabel) i Data Steppet

Der er tre årsager til hvorfor det er vigtigt at begrænse antallet af kolonner, når du læser/danner tabeller.

 1. Det kan være vanskeligt at overskue en opgave, hvis der er en masse ekstra kolonner i tabellen.
 2. Hvis du arbejder med større datamængder, så kører dit SAS program hurtigere jo færre kolonner du benytter.
 3. Ved at skrive kolonnenavne dokumenterer du hvilke kolonner, der benyttes.

Nedenfor benytter vi PROC SQL til at danne en ny tabel. Den hurtige løsning er bare at bruge SELECT *, som medtager alle kolonner i den nye tabel. I dette tilfælde vil det give en ny tabel med 15 kolonner.

Den bedste løsning er at skrive navnet på de kolonner, du skal benytte, som i eksempel 2 nedenfor. Tabellens bredde bliver nu reduceret til ca. ¼ og dermed bruges der mindre tid på at flytte data fra disk til memory – programmet vil køre hurtigere. 

#16.1 Read More »

Post a Comment

SAS Forum: Mød udviklingschef for SAS BI-software Stuart Nisbet

Ved årets SAS Forum er det lykkedes os at få Vice President Stuart Nisbet, til at holde to keynote-præsentationer.

Stuart har arbejdet hos SAS Institute siden 1987, hvor han startede i afdelingen for Computer Graphics. Her fik han udviklet sin passion for datavisualisering. I dag er han udviklingschef for al SAS BI-software.

229 SAS-softwareudviklere arbejder i Stuarts team og han har det overordnede ansvar for mange SAS-produkter – her er en lille del af den lange liste:

Stuart Nisbet

 • SAS Display Manager System
 • SAS Add-In Microsoft Office
 • SAS Enterprise Guide
 • SAS Visual Analytics
 • SAS Visual Statistics
 • ODS Graphics
 • SAS Studio
 • SAS Web Report Studio
 • SAS Information Delivery Portal
 • SAS Information Map Studio

Har du spørgsmål til noget af den software, Stuart har ansvar for, så har du på SAS Forum mulighed for at stille ham dem. Skriv en mail til Georg Morsing, georg.morsing@sas.com, og så vil han arrangere et møde med Stuart til en snak om SAS BI værktøjer.

Stuart har to keynotes til årets danske SAS Forum Read More »

Post a Comment

Nyt web interface til SAS programmering

Med produktet SAS Studio, som blev lanceret i foråret, programmerer du SAS via en standard browser, som forbinder dig til et SAS-System på en server eller sågar din egen PC.

SAS Studio

Det giver mange fordele. Med SAS Studio kan I nu skabe et nyt SAS programmeringsmiljø, hvor alt foregår på en server med SAS installeret. Ingen installation er nødvendig for ”klienterne”, da det blot er en link, der starter SAS Studio. Interfacet er baseret på HTML5 og dermed kan de fleste standardbrowsere benyttes, inklusiv for eksempel en iPad.

Det bedste fra to verdener
Selve programmeringsinterfacet er nyt, og det er designet som en hybrid mellem SAS Display Manager System og SAS Enterprise Guide. Read More »

Post a Comment

SAS Forum: Brug Base SAS til at udvide Base SAS

Hos Nykredit sidder omkring 180 medarbejdere og arbejder med SAS. SAS bruges stort set overalt i hovedsædefunktionerne; Kreditrisiko, likviditet, rapportering i Realkredit og bank, marketing, Intern Revision, Markets, Markedsrisiko. SAS er et helt centralt værktøj i forbindelse med Kreditrisikomodeller og validering af disses performance.

2 af de mange SAS-brugere hos Nykredit er Seniorspecialist Jesper Michelsen og Senioranalytiker Mads Christensen.

SAS Forum 2.1

Jesper har mere end 25 års SAS erfaring og er ansat som Seniorspecialist i Kapital og Risiko, Modeller, hvor han tager sig af metode, arkitektur, dataudtræk og governance omkring de data, der anvendes til udvikling af kreditscoringsmodeller

 

Jesper er arkitekten bag Nykredits fælles opsætning af SAS, SAS@Nykredit

”SAS@Nykredit er dels navnet på hele SAS miljøet i Nykredit og dels er det navnet på det tekniske fællessetup. Filosofien bag er først og fremmest deling af viden.  Det prøver vi at facilitere gennem en niveaudelt organisering af mapper og kataloger, som følger Nykredits organisation. Noget er fælles for hele Nykredit, noget er fælles for din afdeling, noget er fælles for dit team og noget er helt dit eget. Det er svært at forklare med få ord - vi tager en tegning med.”

Vidensdeling blandt SAS-brugere

Mads og Jesper er begge medlemmer af Nykredits SASTAB – og hvad er nu det for en størrelse?

”I Nykredit er SAS er i høj grad et værktøj for forretningen. I forbindelse med, at vi lavede det organisatoriske og tekniske design af vores nye platform, gik det op for os, at det var nødvendigt at have nogle kolleger i forretningen, som i samråd med IT kunne tage beslutninger omkring platform, governance, div teknik osv. og som derudover også er en slags 1st level support.

Derfor dannede vi en virtuel gruppe i Nykredit som vi kalder SASTAB (SAS Technical Advisory Board). Den består af 5 forretningsspecialister fra forskellige områder. SASTAB er også tovholdere på de 3-4 halvdags-ERFA-møder, vi holder i løbet af året. Vi formidler viden dels på ERFA-møderne og dels vha af et Nykredit intranet website samt en nyhedskanal på vores lokale intranet. Det gælder om at være tilstede i brugernes bevidsthed. Og det tror vi er lykkes.” Read More »

Post a Comment

Til tasterne på SAS Forum og udvid din SAS kundskaber!

SAS Forum er lige om hjørnet og ved du, at SAS Education har særlige kurser inden og under konferencen?

En af mine ekstremt erfarne kolleger fra SAS Professional Services, Michael Larsen, underviser i DS2. Er du vild med datasteppet? DS2 er datastep på adrenalin, og er du til adrenalin kicks så tag en time-out fra den daglige trummerum og deltag på halvdagskurset.

Cec_3_1

Barbara og jeg underviser på et andet SAS Forum kursus omkring datakvalitet og vi freestyler, så du lærer teknikker, som hjælper dig med at finde sygdomstegn i dine egne data frem for SAS Institutes kursusdata. Kom og vær med til vores hands-on sessioner under selve SAS Forum, hvor du lærer om SAS Studio – den nye SAS web editor, SAS DM Studio og datakvalitet, SAS Visual Analytics og meget andet.

Deltager du ikke på workshops så kom forbi alligevel. Vi byder på god kaffe i hyggelige omgivelser og hele SAS Education står parat til at rådgive dig om kurser og SAS software.

Jeg glæder mig til at se dig på SAS Forum. Fortsat god sommer!

Cecily

Post a Comment

Hvad har du i vente på SAS Forum 2014?

SAS Forum 1

Årets SAS Forum nærmer sig og her hos SAS er vi godt i gang med forberedelserne. Vi er faktisk så langt, at vi er klar til at løfte lidt af sløret for, hvad dagen kommer til at bringe.

Jeg har taget min blok i hånden og lister rundt og stiller indlægsholderne spørgsmål om, hvad de har planer om at underholde med. Så kan I få lidt inspiration til, hvad I skal lægge i jeres program.

Men først vil jeg se på årets tema og hvordan programmet er opbygget, for der er lidt nye ting i støbeskeen.

Fokus på SAS-brugeren

Vi har stillet helt skarpt på alle jer, der sidder og arbejder med SAS og vil forsøge at give jer viden og inspiration til at udføre jeres arbejdet mest effektivt. Det gælder både for programmøren, analytikeren og udvikleren.

Derfor kommer SAS Forum til at fokusere på 4 forskellige områder: Read More »

Post a Comment

Kender du SAS® Web Studio?

Sikke en sommer! SAS® Web Studio med moduler inden for Business Data Network, Reference Data Manager samt Dashboard og Monitor har gjort deres hoser grønne over for en ekstrem modtagelig underviser. SAS® Web Studio er data governance kort og godt, og SAS Institute er blandt de førende inden for denne gruppe af software.

Jeg har undervist i SAS i over 23 år og med stærkt fokus på det administrative/tekniske blev jeg vældig inspireret af at opdage, at SAS rådede over en kæmpe suite af SAS værktøjer inden for data management, som dækker discipliner inden for data governance, master data management og data kvalitet. Jeg følte, at jeg måtte slippe det tekniske en stund og har med ildhu kastet mig over data management og de forretningsmæssige problemstillinger forbundet med dette område.

Cec_2_1

Read More »

Post a Comment

Dorte Aaquist Hougaard står i spidsen for SAS-modernisering hos Lundbeck

Privat har Dorte to børn og er glad for Geocaching – skattejagt i naturen med gps.

Privat har Dorte to børn og er glad for Geocaching – skattejagt i naturen med gps.

Lundbeck har igennem de seneste måneder med succes opgraderet deres SAS-platform til SAS® 9.4, hvilket betyder, at programmering nu foregår i SAS® Enterprise Guide®. I den forbindelse har de givet 55 SAS-brugere i Danmark, Singapore, USA og Frankrig et fælles kompetenceløft.

Dorte Aaquist Hougaard, som til daglig er leder for 16 SAS-programmører i afdelingen Biometric Programming, har stået for projektet.

“Det er virkelig gået godt, vi har kunnet holde budget og tidsplaner, og vi er meget tilfredse med de performanceforbedringer og den ny funktionalitet, vi har fået ud af at opgradere vores SAS-miljø. Vi har også fået gode tilbagemeldinger på uddannelsesdelen,” fortæller Dorte.

“Sandkasse” i projektopstart 
Når det samlede opgraderingsprojekt forløb stramt og effektivt, skyldes det ifølge Dorte i høj grad, at de tog sig tid til at teste den nye software, inden beslutning om opgradering blev taget.

“Vi gjorde det uformelt ved brug af en sandkasseserver og et par pc’er uden det papirarbejde og den dokumentation, der normalt hører til et it-projekt i medicinalbranchen,” forklarer Dorte. “Det gav os et rigtig godt overblik, og vi fik mulighed for at lave en risikoanalyse og realistiske budgetter og tidsplaner. Det kan jeg varmt anbefale alle, der skal i gang med et lignende projekt.”

Fælles SAS-kurser over nettet
Projektets kurser blev planlagt i samarbejde med SAS Institutes uddannelsesafdeling. Udfordringen var at gøre dette på en god måde uden for meget rejseaktivitet, og løsningen blev at transmittere SAS-instruktørens undervisning live via webex – og samtidig supplere dette med et Lync-videomøde, så deltagerne kunne se og høre hinanden. “Der var nogle små udfordringer, men ikke noget, vi ikke kunne løse,” siger Dorte. Read More »

Post a Comment

Dieselbiler og specialepriser

Fordrer Facebook politisk debat? Hvilke idéer om et specifikt produkt taler folk om på internettet? Hvilket billede tegner WiFi af dine venskaber? Hvorfor køber vi dieselbiler? Og hvor i Danmark rammer blodprop i hjertet oftest? 

Anders Munk-Nielsen løb med førstepladsen og en præmie på 10.000 kr. Desuden får han fornøjelsen af at møde Jim Goodnight til en snak om dataanalyse og statistik. Her er han sammen med Jens Olivarius, som er nordisk marketingdirektør i SAS Institute.

Anders Munk-Nielsen løb med førstepladsen og en præmie på 10.000 kr. Desuden får han fornøjelsen af at møde Jim Goodnight til en snak om dataanalyse og statistik. Her er han sammen med Jens Olivarius, som er nordisk marketingdirektør i SAS Institute.

Det er meget forskellige spørgsmål at svare på. Fællesnævneren for dem er, at de er komplekse og svære spørgsmål, og at de alle ligger til grund for specialer, der kom i finalen til vores Analytics Specialepris.

For spørgsmålene blev alle besvaret med kyndig brug af statistiske metoder og grundige dataanalyser.

Det var et tæt løb og efter fem imponerende oplæg havde dommerpanelet en svær opgave i at finde en vinder. Dommerpanelet bestod af Kaare Brandt Petersen (SAS Institute), Anne Olesen (SAS Institute) og David Earle (Braintrust), og deres valg faldt på Anders Munk-Nielsen, som afleverede specialet ”Diesel cars and environmental policy” i Økonomi ved Københavns Universitet i august sidste år.

Specialet blev så godt, at han har valgt at arbejde videre med emnet i en ph.d., som handler om biler i Danmark generelt og forskellige dynamiske aspekter af bilejerskab og brug.

Read More »

Post a Comment