Data Scientist – Skal du have ny jobtitel?

0

En ny jobtitel er ved at dukke frem i Danmark, nemlig Data Scientist.  Jeg har konstateret, at flere af jer, der arbejder med SAS software, er begyndt at bruge Data Scientist som stillingsbetegnelse.

Det synes jeg er meget interessant dels fordi det kan være en mere korrekt beskrivelse af de arbejdsopgaver I udfører, dels fordi det måske fortæller, at I er begyndt at arbejde på en ny måde med analyser og high performance computing på store datamængder.

Så hvad er mere nærliggende end at undersøge lidt data. Jeg kørte lidt SAS-programmer på vores kontaktdatabase i SAS Institute. Jeg har udvalgt personer, der arbejder på kerneområderne med SAS-software (databehandling, analyse, business intelligence, statistik, databaser m.v.) og fundet de mest anvendte stillingsbetegnelser.

Så ud fra disse tusinder af personer er jeg nået frem til følgende 20 mest anvendte stillingsbetegnelser blandt danske SAS-brugere/udviklere. Dette er en såkaldt word-cloud, hvor størrelsen på teksten er udtryk for, hvor hyppigt den pågældende stillingsbetegnelse er anvendt.

Kilde: Data fra SAS Institutes kontaktdatabase. Note: Vi opdaterer stillingsbetegnelser løbende (f.eks. når du er i kontakt med os og skriver en ny stillingsbetegnelse), men selvfølgelig er disse data ikke helt opdateret.

Kilde: Data fra SAS Institutes kontaktdatabase.
Note: Vi opdaterer stillingsbetegnelser løbende (f.eks. når du er i kontakt med os og skriver en ny stillingsbetegnelse), men selvfølgelig er disse data ikke helt opdateret.

Stillingsbetegnelsen ”analytiker” er den mest anvendte stærkt efterfulgt af ”systemkonstruktør”. 8 ud af top 20 stillingsbetegnelser indeholder analyse eller statistik. Ovenstående word-cloud giver et billede af arbejdsdeling, hvor en personkreds har ansvar for at etablere et SAS Business Analytics-miljø med data, og en anden personkreds benytter så disse data til analyser og statistik.

Den nye tendens er, at analytikeren i stigende grad selv arbejder med at fremskaffe og bearbejde data. Der er flere og flere forskellige datakilder. Det er blevet lettere at tilgå dem, og innovationen inden for high performance computing gør det muligt at slippe analytikeren løs på disse datamængder. Så kombinationen, databehandling og analyse bliver til Data Science.

På Wikipedia er Data Science defineret som “data science is the extraction of knowledge from data”. Jamen hov, det er jo præcis, hvad vi gør med SAS-software - trækker viden ud af data. Og videre fra Wikipedia nævnes det, at en Data Scientist gør brug af metoder og teknikker fra følgende områder:

 • matematik
 • statistik
 • informationsteori og -teknologi
 • sandsynlighedsmodeller
 • maskinlæring
 • statistical learning
 • programming
 • dataudforskning
 • mønstergenkendelse
 • visualisering
 • prediktive analyser
 • data warehousing
 • data komprimering
 • high performance computing

Data_Scientist_2En Data Scientist arbejder med hele paletten af discipliner fra de rå data til viden. Sådan er der allerede mange af jer, der benytter SAS-software hver dag.

Så jeg spørger dig: Er du en Data Scientist? Hvor mange af ovenstående discipliner arbejder du med, eller har du behov for at kunne beherske?

Personligt har jeg viden og erfaring med mere end halvdelen af disciplinerne ovenfor.

Læs mere her om at være en Data Scientist som benytter SAS.

Vidste du, at man kan lave en word-cloud som ovenstående med SAS. Se eksempler på SAScommunity.dk

 

Georg 
Data Scientist (næsten)

Share

About Author

Georg Morsing

Education Director

Georg Morsing, SAS Community Senior Manager, har arbejdet med SAS-software siden 1981. Først på Statistisk Kontor i Københavns Kommune og siden 1985 hos SAS Institute. Georg har en bred og dyb erfaring med anvendelse af SAS-software fra stillinger som uddannelseschef, konsulentchef og softwareudviklingschef. Georg har ansvar for faglige netværk og brugerkonferencer i Danmark. Her på bloggen giver han tips og tricks til optimal og effektiv SAS-programmering.

Leave A Reply

Back to Top