Şimdi dünyanın eskisinden de fazla veri bilimcisine ihtiyacı var

0

Yeni tip korona virus (COVID-19) ile yapılan global mücadeleye veri bilimi ışığında katkıda bulunmak ister misiniz?

Uzmanların belirttiği üzere, “sosyal mesafe”ye dikkat etmek ve temel hijyen kurallarını takip etmek başta olacak şekilde, almamız gereken önlemler var. Veri bilimciler ise bu pandeminin en etkili şekilde yönetilmesinde çeşitli projelerle yardımcı olmaktalar.

Sizler de tedbir almanın dışında neler yapılabileceğini merak ediyorsanız, yapay zeka uygulamalarının virüsün etkilerini azaltmakta nasıl yardımcı olduğunu keşfedebiliriz.

Örneğin, medyada karşılaşacağınız görselleştirmelerin birçoğu gelişmiş analizlerin sonucudur, hatta bazıları yapay zeka kullanılarak yapılan geleceğe yönelik tahminleri içerir. Ülke bazında vakaları takip etmek için kullanabileceğiniz bir rapora bu linkten ulaşabilirsiniz.  

 

Bir başka örnek ise başarılı tedaviyi bulmak konusunda yapılan araştırmalara metin madenciliği yöntemleri ile yardımcı olmak. Konu ile ilgili Beyaz Saray tarafından yayınlanan ve 29.000 makaleyi içeren bir veri setineKaggle üzerinden ulaşarak çalışmalara destek olabilirsiniz.

 

 

Görüyoruz ki hem iş dünyasında hem bilimsel çalışmalarda veri biliminden yararlanmak bir gerekliliğe dönüşmüş durumda. Bu noktada önemli ihtiyaçlardan biri ise gerekli yetenek havuzuna sahip olabilmek. 

Avusturya ofisimizden Gerhard Svolba evlerimizde geçirdiğimiz bu süreçte veri bilimciler için yararlı bir set hazırladı. Analitik konusunda gelişmiş araçlar ve teknikler konularında yakın geçmişte yapmış olduğu konferans sunumlarını düzenli olarak paylaşıyor.

Bizler de SAS Türkiye olarak veri biliminde yetenekli işgücünün ülkemiz için büyük bir öneme sahip olduğu bilinciyle, bu alanda eğitimli gençlerimizin sayısını artırmak için “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” programını hayata geçirdik.

Program ile ilgili detaylı bilgi almak üzere, Ülke Müdürümüz Tayfun Topkoç ile mini bir “online söyleşi” gerçekleştirdik.

Dijital Teknoloji Geliştiriciler” programı nedir?

 “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” programı ileri analitik ve yapay zekada dünya lideri olarak SAS ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliği ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Teknik sponsorluğunda yürütülen bir projedir. Uzun dönemdeki hedefimiz üniversite seviyesindeki binlerce gencimize veri bilimi alanında hem çevrimiçi hem de fiziki eğitimlerle ulaşmaktır.

 

 “Dijital Teknoloji Geliştiriciler”in çıkış noktası nedir?

COVID-19 salgınında da görmüş olduğumuz üzere, bulunduğumuz durumu verilere dayalı bir şekilde analiz edip bu doğrultuda harekete geçmek oldukça kritik ve hatta bazı sektörler için hayati olabiliyor. SAS’ın, Türkiye’nin önemli üniversiteleri ile bilgi birikimini daha fazla kişiye ulaştırma amacıyla yola çıktığı proje, Türkiye’nin dijitalleşme sürecini hızlandırabilmeyi ve veri bilimi alanında ülkenin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağını yetiştirmeyi hedefliyor.

Şu ana kadar bu program çerçevesinde neler yapıldı?

Geleceğin en çok aranılacak mesleği “veri uzmanlığı” konusunda Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi ve Sabanci Üniversitesi’nde çalışmaya başladık. Yeni katılımcı üniversitelerimiz

  • İstanbul Teknik Üniversitesi,
  • Yıldız Teknik Üniversitesi,
  • Hasan Kalyoncu Üniversitesi,
  • Özyeğin Üniversitesi,
  • Gazi Üniversitesi,
  • Hacettepe Üniversitesi

ile birlikte eğitici eğitimi programımız için geçtiğimiz Eylül ayında bir hafta boyunca bir araya geldik. Türkiye genelinde toplam 8 önemli üniversitemiz bu öğretim yılından başlayarak ders programlarına “Dijital Teknoloji Geliştiriciler”projesi kapsamında içerik koymaya başladı.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden 12 akademisyenle gerçekleştirdiğimiz bu eğitimin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşarak binlerce gence ulaşmasını hedefliyoruz.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile Ocak ayında 2. Tur eğitimimiz tamamlandı. Salgın döneminde de derslerimiz uzaktan eğitim ile devam etmekte.

Programımız hakkındaki güncel bilgilere bu linkten ulaşılabilirsiniz.

Programa dahil olmak isteyen üniversiteler selin.ozdinc@sas.com adresi üzerinden bizlerle iletişime geçebilirler.

Üniversite öğrencilerimiz ise SAS Software Certified Young Professionals sayfamızdan ücretsiz online derslerimize kayıt olabilirler. .

Ayrıca profesyonellere yönelik online eğitim seçeneklerimiz de mevcut. Bu link ile kaynaklara erişebilirsiniz.

Geçtiğimiz Eylül ayından bir kare – tekrar bir araya geldiğimiz güzel günler dileğiyle
Geçtiğimiz Eylül ayından bir kare – tekrar bir araya geldiğimiz güzel günler dileğiyle

Peki bu program COVID-19 ile baş etmemize nasıl yardımcı olacak?

Bu proje ile daha fazla veri bilimcimiz olmasını sağlayacağız. Veri bilimcilerin pandemi hakkındaki bazı büyük soruları cevaplama becerilerinden yararlanmak için dünya çapında projeler ortaya çıkıyor. Örneğin, SAS, virüsle ilgili yeni bir çalışma alanı oluşturmak için partner hackathon ortamını genişletti ve ayrıca COVID-19 üzerinde çalışan uluslararası takım kurdu.

Bu kritik süreçte veri bilimcilerden alabileceğimiz tüm yardıma ihtiyacımız var. Türkiye'deki genç veri bilimcilerimiz, kurslarının bir parçası olarak SAS Viya platformunun kullanımı konusunda eğitilecekler ve böylece çok erken bir aşamada, belki de kurslarının bir parçası olarak mücadeleye katkıda bulunabilecekler.

Çok teşekkürler, Tayfun. 

Herkese sağlıklı günler dilerim.

 

Share

About Author

Nihan Yami

Nihan Yami is a Solutions Architect at SAS on Global Practice Customer Intelligence team. She specialises on Advanced Marketing Analytics applications and serves customers across a variety of industries. She is a "SAS® Certified Professional: Artificial Intelligence and Machine Learning". She also holds AWS Solutions Architect Associate certification. In her free time, she enjoys spending time with her adorable cats.

Leave A Reply

Back to Top