Utsolgt! Nå igjen!

Vi kjenner alle igjen følelsen – i utstillingsvinduet henger jakken du har vært på jakt etter, og du strener begeistret inn i butikken. Bare for å oppdage at din størrelse er utsolgt nok en gang. Andre farger og modeller er tilgjengelig, men det var ikke de du verken skulle eller vil ha. At du får vite at de har tre av din størrelse i butikken i Bodø hjelper deg lite akkurat nå. Irritert forlater du butikken og fortsetter jakten på ny jakke hos andre kleskjeder som forhåpentlig kan gi bedre service og tilbud.

Tap av kunder er mer enn kostbart. Men det er sjelden butikksjefen kan holdes ansvarlig for misfornøyde kunder når det kommer til sortiment og varemengde i den enkelte butikk; dette styres sentralt av detaljistkjeden/ kjedesentral. Søken etter kostnadsreduksjoner i kombinasjon med manglende alternative styringsmodeller, gjør at supplering av butikkene ofte skjer etter svært enkle modeller. Butikker deles inn i noen få grupper der ferdigpakkede varer fordeles etter omsetning og butikkstørrelse, uavhengig av kundegruppene som handler i den enkelte butikk.

Moderne kjededrift er basert på rasjonell logistikk og standardiserte løsninger. Kundene oppfatter ikke alltid butikkenes kundetilpasning som like påtrengende, selv om vi aldri har hatt mer data og støtte som kan gi kundene en vesentlig bedre handleopplevelse - og kjeden en betydelig resultatforbedring.

Et sortiment basert på kjøpsmønster er ikke komplisert
POS-data og salgstall gir klare meldinger om store variasjoner i salg pr vare, størrelse og kategori mellom de enkelte butikkene i kjeden. Dette er i stor grad avhengig av beliggenhet og hvem som faktisk handler i den enkelte butikk. Sortimentet varierer som oftest mye mindre enn det reelle kjøpemønsteret. Resultatet blir feil varemiks i den enkelte butikk med påfølgende tapt salg og misfornøyde kunder. I tillegg kommer redusert bruttofortjeneste fordi “feil” varer i den enkelte butikk etter hvert må selges til redusert pris.

Mange forteller oss at utfordringen ligger i å ta resultatene fra dataanalysene over i kategoriarbeid, innkjøp og operations. Hvordan skal vi fordele og sampakke varene slik at vi får de riktige produktene til den enkelte butikk ut fra lokalt etterspørselsmønster, uten at kompleksitet og kostnader tar helt av?
SAS har utviklet ferdige løsninger for detaljhandel som adresserer nettopp dette. Alt fra prognosemodeller som gir deg støtte i kategoriarbeid og kampanjeplanlegging, til løsningen SAS® Size Optimization som analyserer etterspørselsmønstrene for de enkelte varer, kategorier og butikker. Ut ifra dette foreslås optimale pakningsstørrelser og kombinasjoner av paknings- og kartongtyper til den enkelte butikk. Det sikrer at kundene kan finne den riktige varen og størrelsen i sin butikk neste gang de kommer innom – samtidig som kostnadene holdes under kontroll.

Interessert i å vite mer? Ring da vel! God julehandel!

Les hvordan retail kjeden Wet Seal finner den ideelle miksen av størrelser- Vi har aldri hatt denne informasjonen på butikknivå før, sier Vice President Kubo i Wet Seal. Fordelene er bedret salg og færre prisnedsettelser for den US baserte retailkjeden.

Fred Graham, Senior Advisor SAS Institute

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • About this blog

  SAS Institute er globalt ledende innen Business Analytics og Intelligence. Redaktør Bettina Stibolt deler her tanker og tips fra selskapets mange fageksperter. Delta gjerne i diskusjonene du også.
  Om meg
  Følg meg på Twitter
 • Subscribe to this blog

  Enter your email address:

  Other subscription options

 • Archives