Den nye bølgen av it-systemer

Enevelde for ERP-systemene slutt?
Etter mange år som rådgiver i logistikkintensive virksomheter ser jeg, som min danske kollega Martin Brejl påpeker i sin blog, at eneveldet for ERP-systemet er slutt.

I mange år har de største it-prosjektene for handels- og produksjonsvirksomheter vært knyttet til ERP-systemene som håndterer interne transaksjoner for innkjøp, produksjon og distribusjon. Fokus har ligget på å konsolidere alt i ERP-systemet, "sømløst" slik det gjerne har blitt presentert.

Til tross for betydelige ERP-investeringer ser vi at fokuset gradvis endres, og det stilles spørsmålstegn ved om man faktisk har fått ut de effektene som lå til grunn for investeringsbeslutningen. Da tenker vi ikke bare på de økonomiske effektene, som altfor ofte glimrer med sitt fravær. Det ligger vel så mye i spørsmålet om ERP-systemet gir den beslutningsstøttte som er nødvendig for å fin-tune virksomheten i et stadig mer krevende marked. Alfor mange har erfart at det likevel ikke er helt A4 å hente ut nødvendige data, og at ERP-stystmenene ikke nødvendigvis gir et godt nok overblikk over virksomhetens verdikjede.

I et marked der forbrukerne i stor grad selv velger distribusjonskanal og kommunikasjonsform, er det desto viktigere å følge utviklingen gjennom å hente nødvendig informasjon fra andre kilder enn tradisjonelle historiske transaksjonsdata.

Handels- og produksjonsvirksomhetene er ikke på nivå med for eksempel teleselskaper og banker på dette området ennå, men begynner så smått å etterspørre systematisk oppsamlet viten om marked, konkurrenter og kundepreferanser. Mange prøver ut sosiale medier - som Tine meierier som benytter Facebook for å hente inn informasjon om kundenes preferanser og Freia som skaper blest for sin melkesjokolade med egne nettspill. Dette er en verden som ligger kilometerlangt vekk fra de tunge virksomhetssystemer.

Nærmere ligger vel da bruken av operasjonelle it-systemer med analytiske og statistiske systemer som fores med både interne og eksterne data. Brukeren skal ikke bekymre seg om selve analysen, men kan hente konkret informasjon i systemet som fungerer som beslutningsgrunnlag; f.eks. hva er den optimale miks av varer på lagrene akkurat nå eller hvordan vil etterspørselen sannsynligvis tegne seg den neste måneden ut fra de avtalte kampanjer og kundeaktiviteter. I Norden hjelper vi bl.a. Danfoss, Lantmännen Unibake og Tulip med å analysere og optimere deres prosesser. Nestlé og bryggerier som AmBev og Kirin er andre CPG-produsenter som bruker SAS analyse aktivt for å øke konkurranseevnen. Hos Kverneland bruker man prognoseløsninger fra SAS på toppen av etablert SAP-installasjon for å kunne betjene sine globale kunder - med et minimum av kapitalbinding.

Jeg tror vi bare har sett begynnelsen av denne utviklingen; man trenger ikke å kaste ut eksisterende ERP-systemer, men benytte mulighetene som finnes her til å legge til avanserte løsninger som gir ny innsikt som muliggjør optimalisert drift, innovasjon og nye konkurransefordeler.

Av Fred Graham. Senior Advisor

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • About this blog

  SAS Institute er globalt ledende innen Business Analytics og Intelligence. Redaktør Bettina Stibolt deler her tanker og tips fra selskapets mange fageksperter. Delta gjerne i diskusjonene du også.
  Om meg
  Følg meg på Twitter
 • Subscribe to this blog

  Enter your email address:

  Other subscription options

 • Archives